Deprem riskinin azaltılması için şehir planlamalarının deprem kırılma fiziğine ve zemin kalitesine uygun yapılması önemlidir. Zemin kalitesi Vs30 ölçümleri ile belirlenir. Betonarme, ahşap, karma ve yığma olmak üzere dört bina yapısı vardır ve depreme dayanıklılıkları farklıdır. Deprem riskini azaltmak için bina inşasında sismik izolatörler kullanılır. Sismik izolatörler, deprem dalgalarının binanın üst seviyelerine çıkmasını önler ve sarsıntı şiddetini düşürür. Türkiye'de 100'den fazla yatak kapasiteli tüm hastanelerin sismik izolatör bulundurması zorunludur.
Türkiye, Arap levhasının Anadolu levhasını güneyden sıkıştırması nedeniyle deprem riski yüksek bir bölgede bulunuyor. Bu hareket, ülkemizde Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu olmak üzere üç ana fay hattının oluşmasına yol açmıştır. Bu durum, inşaat sektöründe çalışan kişiler ve deprem yönetmeliklerini düzenleyen kuruluşların deprem riskini daima dikkate almalarını gerektirir. Deprem sırasında ve öncesi alınabilecek önlemler konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve özellikle çok sayıda kişinin etkilenebileceği yerler olan hastanelerde görevli sağlık çalışanlarının, doktorların ve hastane yöneticilerinin deprem risklerine karşı farkındalık geliştirmeleri ve buna uygun önlemler alabilmeleri son derece önemlidir.
Şekil 1. Üsküdar İlçesi Mahalle Bazında Vs30 Haritası (1) |
Örneğin, Üsküdar ilçesinin Vs30 haritasını Şekil 1'de gösteriliyor. Haritada lejanta göre mavi renkli alanlar, zemin yapısının en zayıf olduğu yerleri gösterir. Bu alanlarda Vs30 değeri '200-250 m/s' olan Çengelköy'ün sahil kesimini örnek verebiliriz. Bu değer, genellikle yoğun veya orta yoğunlukta kum ve çakıl zemin yapısını ifade eder. Ancak Vs30 haritalarını değerlendirirken, çözünürlük faktörünü göz önünde bulundurmak önemlidir. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Vs30 haritalarında çözünürlük 500 metredir. Bu, iki ölçüm noktası arasındaki mesafenin 500 metre olduğu anlamına gelir. Yani, bir ölçümün Vs30 değeri, yarım kilometrelik bir alan hakkında bilgi sağlar ve daha küçük alan değişikliklerindeki zemin değişikliklerini gösterme konusunda hassas değildir.
Şekil 2. İstanbul'un USGS Vs30 Haritası (3). |
Şekil 3. Betonarme ve Ahşap Yapı Örnekleri (4, 5). |
Betonarme Yapılar: "Betonarme" kelimesi, Fransızcada "güçlendirilmiş beton" anlamına gelen "béton armé" ifadesinden türetilmiştir. Bu adlandırma, betonarme binaların yapısal özelliklerine işaret eder. Bu bina türü, beton ve binanın iskeletini oluşturan çelik tellerden oluşur. Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde en sık rastlanan bina tipidir. Beton oldukça ağır bir malzeme olduğu için deprem sırasında binanın sarsıntı şiddetini artırır. Bu nedenle, depremde yıkım direnci söz konusu olduğunda ahşap malzemeler daha avantajlıdır. Betonarme binaların yıkılması durumunda ortaya çıkan hasar, enkazın ağırlığı, betonun doğada çözünmeyen ve sürdürülemez bir malzeme olması nedeniyle çevre kirliliği ve toz içinde bulunabilecek asbest gibi tehlikeli maddelerin insan ve hayvan sağlığına olumsuz etkileri açısından büyüktür.
Ahşap Yapılar: Ahşap yapılar, betonarme yapılara kıyasla yaklaşık 5 kat daha hafiftir. Bu da deprem dalgalarının etkisiyle binanın daha az sarsılmasını sağlar. Ahşap ayrıca sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapı malzemesidir ve çevre dostudur. Ahşap binaların yıkılması durumunda ortaya çıkacak çevre kirliliği, betonarme binalara göre çok daha düşüktür. Ahşap binaların estetik değeri de yadsınamaz. Ancak, ahşap binalar genellikle en fazla 2 veya 3 katlı olabilir, bu da onları daha büyük inşaat projeleri için uygun olmayan bir malzeme yapar. Ayrıca, ahşap binalar yangına karşı daha hassastır ve ahşap yapıların yoğun olduğu bir alanda bir yangın daha hızlı yayılabilir ve kontrol etmek daha zor olabilir. Bu sebeplerle, ahşap binaların özellikle orman yangını riskinin düşük olduğu alanlarda ve binalar arasında belirli bir mesafe bırakılacak şekilde planlanması önemlidir. Ahşap yapının yaygınlaşması orman kaybını hızlandırır bir yanılgı olup, toplumda uygun bilinç ve yasal düzenlemelerle her kesilen ağaç için en az bir fidan dikilebilir. Büyük kamu binaları genellikle betonarme olmak zorunda olmasına rağmen, konut inşaatında ahşap yapıların kullanılması, hem deprem riskini azaltabilir hem de insan sağlığına faydalı olabilir. Özellikle zemin kalitesi düşük alanlarda, ahşap yapılaşma öncelikli seçenek olabilir.
Karma Yapılı Binalar: Karma yapılı binalar, farklı malzemelerin bir arada kullanıldığı yapı biçimleridir. Hem yığma binaların hem de betonarme yapıların özelliklerini gösterirler. Deprem riski açısından, betonarme binalardan daha zayıf, ancak yığma binalardan daha dayanıklı olarak değerlendirilebilirler.
Şekil 4. 4 Yapı Tipinin Deprem Dayanıklılığı Karşılaştırması. |
Şekil 5. Dilatasyon alanı (6). |
Şekil 6. a. Yüksek Sönümlü Kauçuk b. Kurşun Çekirdekli Kauçuk c. Küresel Yüzeyli Sarkaç İzolatör. |
Deprem riskini azaltmak için binanın inşası sırasında, özellikle büyük kamu binalarında ve hastanelerde, sismik izolatörlerin kullanılması çok önemlidir. Sismik izolatörler, genellikle betonarme binaların kirişlerine yerleştirilir ve aslında binayı üst ve alt bölüm olarak ikiye ayırırlar. Bu izolatörlerin görevi, zeminden gelen deprem dalgalarının binanın üst katlarına ulaşmasını engellemektir, bu sayede binanın sarsıntı şiddeti azalır. Burada önemli olan nokta, deprem esnasında izolatörlerin serbestçe hareket edebilmesi için yeterli alanın sağlanmış olmasıdır. Bu ifadeyi daha basit hale getirirsek; sismik izolatörler, binanın deprem sırasında daha az sarsılmasını sağlayan özel cihazlardır ve binanın deprem enerjisini 'soğurmasına' yardımcı olurlar.
Şekil 7. Deprem anındaki sismik izolatör etkisi (10). |
Şekil 8. "Sismik izolatörler, kirişi ikiye bölecek şekilde (sol resimde) veya kat ile kirişi birbirinden ayırarak (sağ resimde) yerleştirilir (11, 12). |
KATKI BELİRTME
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ileride aktif olarak görev yapacak hekim adayları olarak hem de bir vatandaş olarak bizlerin deprem konusunda bilinçlendirilmesine bir yarı dönem boyunca yardım eden sayın hocamız Yüksek Jeofizik Mühendisi Sismolog Prof. Dr. Ali Osman ÖNCEL’e ve seminerlerde kıymetli katkılarıyla bizleri bilgilendiren Yüksek Mimar sayın Yoshinori MORİWAKİ’ye, TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü sayın Uğurcan ÖZÇAMUR’a, İstanbul Valiliği İPKB Direktörü Yüksek İnşaat Mühendisi sayın Kazım Gökhan ELGİN’e teşekkürü bir borç bilirim.
KAYNAKÇA
1-https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#olasi-deprem-kayip-tahmnler-le-ktapiklari
(Görüntüleme Tarihi: 29.05.2023 20:50)
2-Uyanık, O. (2015).
Deprem ağır hasar alanlarının önceden belirlenmesi ve şehir planlaması için
makro ve mikro bölgelendirmelerin önemi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen
Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(2), 24-38.
3-https://usgs.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=8ac19bc334f747e486550f32837578e1
(Görüntüleme Tarihi: 29.05.2023 21:39)
4-https://teknoloji-tasarim.com/betonarme-nedir/
(Görüntüleme Tarihi: 29.05.2023 22:21)
5-https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ahsap-yapilar-buyuk-depremlere-karsi-direncli/1351574
(Görüntüleme Tarihi: 23.05.2023 22:22)
6-https://ankarateknikyapi.com/Teknikbilgiler/15-Dilatasyon-Nedir
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 15:03)
7-https://www.bridgebearing.org/bridgebearing/high-damping-rubber-bearing.html
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 13:20)
8-https://www.arsankaucuk.com.tr/urunlerimiz/yapi-urunleri/kursun-cekirdekli-kaucuk-izolator/
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 13:15)
9-https://www.tis.com.tr/urunler/
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 13:20)
10-https://education.vex.com/stemlabs/iq/stemlabs-iq/tallest-tower/san-francisco-and-seismic-isolators
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 15:09)
11-https://www.chip.com.tr/haber/sismik-izolator-sonradan-yerlestirilebiliyor-mu-maliyeti-ne-kadar_156277.html
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 15:14)
12-https://www.haberturk.com/depremin-sarsintisini-kesen-deprem-izolatoru-nedir-nasil-calisir-binalara-uygulanabilir-mi-3564378
(Görüntülenme Tarihi: 09.06.2023 15:14)
No comments:
Post a Comment